POKLADY – VÝSTAVA V POHYBE, BRATISLAVA 11/2024

PREMIÉRA: 10.11.2024 o 19:00  

Miesto: STARS auditorium Bratislava

Vstupenky: https://www.ticketlive.sk/sk/event/poklady-vystava-v-pohybe-10-11-2024

Vizuálne silný príbeh slovenských POKLADOV pretavený do originálnej umeleckej fúzie tradičného folklóru a modernej pop-kultúry.

Položili ste si niekedy otázku, ako by vyzeral most medzi minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou?

Výstava v pohybe „POKLADY“ prináša odpoveď v podobe umeleckého konceptu viacvrstvového umenia. Profesionálne teleso Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS)a úspešný projekt Party v 21. storočí vytvárajú syntézu dvoch umeleckých svetov – vizuálneho a performatívneho. Tento projekt ponúka viac než len statickú výstavu – diváci sú doslova vtiahnutí do deja. Výstava využíva grafické animácie a video projekcie, ktoré vytvárajú pohlcujúce interaktívne prostredie.

Dievčatá v slovenských pokladoch – partách, symbolizujúce tradičné nevesty, búrajú hranice medzi minulosťou a budúcnosťou. Autentickosť v detailne ustrojených krojoch a jedinečný súčasný facepainting s ohľadom na ornamentiku daných regiónov dokazujú, že krása a hodnoty slovenských pokladov sú stále aktuálne. Jedným z vizuálne najsilnejších momentov sú dievčatá v partách doslova „vystúpujúce z rámov obrazov“. Prostredníctvom emócií a zážitkov našich predkov, ktorí sa pripravujú na najvýnimočnejší deň svojho života, sa divák stáva súčasťou ich príbehu. Pohyb, hudba a spev nachádzajú prieniky medzi hudobným a tanečným folklórom a rôznorodými modernými žánrami. Tento kontrast vytvára dynamický a originálny zážitok, ktorý osloví nielen milovníkov folklóru, ale aj mladšie generácie.

Od tradičného slovenského folklóru (minulosť), cez modernú pop-kultúru (súčasnosť) príbeh „POKLADY“ zmazáva pomyselné hranice týchto dvoch svetov a ponúka živý a pulzujúci odkaz pre budúce generácie (budúcnosť).

Poddukelský umelecký ľudový súbor, alebo s skratke PUĽS je profesionálne umelecké teleso, ktoré vzniklo v roku 1955 a v jeho tanečnej, hudobnej a speváckej zložke pôsobí v súčasnosti viac ako 40 umelcov. Prezentuje predovšetkým tradície a folklór Rusínov, ale aj ďalších regiónov Slovenska, prekomponujúc ho do vyššej scénickej formy. Vo svojom repertoári má PUĽS aj tance z okolitých krajín. PUĽS je jedinečným telesom, čo je viditeľné na predstaveniach, v ktorých sa snúbi živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku. Koncerty PUĽS-u sú emotívne, myšlienkovo bohaté, divák má možnosť nielen sa odreagovať, ale tiež načerpať množstvo pozitívnej energie.

PUĽS od svojho vzniku absolvoval viac ako desaťtisíc predstavení doma a desiatky zahraničných zájazdov. Tlieskali mu diváci v Anglicku, Bulharsku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Juhoslávii, Kanade, Nórsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Tunise, USA či v Rusku.